In 1902 nam een aantal vrijzinnige gemeenteleden van de Nederlands Hervormde Kerk, het initiatief om in ‘s-Gravenzande een afdeling van de Evangelische Unie op te richten De vrijzinnige beginselen zouden daardoor meer tot hun recht komen en dit had als voordeel dat men lid zou kunnen blijven van de Nederlands Hervormde Gemeente en de daaraan verbonden voordelen behouden zouden blijven.
In verband met dit initiatief waarschuwde Ds. van Geest na een kerkdienst in de Dorpskerk ernstig voor dit “modernisme waar nooit de ware Christelijke Godsdienst in te vinden zou zijn”. Desondanks werden door de vrijzinnige gemeenteleden verdere stappen ondernomen en werden de statuten van de afdeling ‘s-Gravenzande van de Evangelische Unie na enige tijd Koninklijk goedgekeurd.
Om eigen kerkdiensten te kunnen houden verzocht het bestuur de kerkvoogden van de Dorpskerk om in deze kerk diensten te mogen houden. Dat verzoek werd geweigerd, waarna tijdelijk in een leegstaand woonhuis aan de Sand-Ambachtstraat diensten werden gehouden. Dit versnelde de voorbereidingen tot het stichten van een eigen kerkgebouw aan de Langestraat dat eind december 1903 in gebruik kon worden genomen. Nu maakt het kerkgenootschap deel uit van de Protestantse Gemeente ’s-Gravenzande.