Oorlogen

935 VEILING WOUTERSWEG

1940 - Veiling Woutersweg (1960)

Tijdens de 2e Wereldoorlog werden de gebouwen van de veiling Woutersweg door de Duitsers gebruikt als munitieopslagplaats.
Er lag een enorme hoeveelheid opgeslagen die bestemd was voor de troepen in de vesting Hoek van Holland.
Ook de Kriegsmarine gebruikte de veilinghallen voor de opslag van munitie.

Bij de bevrijding lag er ruim 1500 ton. De veiling was een van de grootste munitieopslagplaatsen van Europa. Na de aftocht van de Duitsers werd daar ook nog alle munitie opgeslagen die uit het vestinggebied kwam. De veilingloodsen lagen vol en op het veilingterrein lag munitie in de open lucht opgeslagen.

Tussen de opgeslagen munitie stonden ook kisten met fosforpatronen. Op 12 juli 1945 is het glas van een van deze patronen, waarschijnlijk door de zomerhitte, gesprongen en kwam er rook uit een van deze kisten.

Een  bewoner van de Woutersweg, Hendrik de Glopper, was naar de veiling gelopen om te kijken of hij hulp kon verlenen. Hij haalde de rokende kist uit de stapel en sleepte hem naar de prikkeldraadversperring waar een Engelse sergeant hem overnam en de kist in het water gooide. Hierdoor was het ontploffingsgevaar geweken. Door dit moedige optreden werd een grote ramp voor ’s-Gravenzande voorkomen.
De heer De Glopper werd door de burgemeester voorgedragen voor een onderscheiding.

Het verwijderen van de munitie bleek niet zo eenvoudig omdat niemand wist wat er precies lag. Bij het opruimen werden ongeveer 350 woningen in de wijde omgeving van de Woutersweg ontruimd. Pas in september 1945 was alle munitie overgebracht naar het Staelduinsebos en was het veilingterrein weer munitievrij.

Deze marker komt voor in: