Het rommelde in het begin van de 19e eeuw in het Koningrijk der Nederlanden wat betreft het katholieke geloof.
Koning Willem I wenste slechts alleen het protestantse geloof te promoten wat tot veel onrust leidde vooral in de zuidelijke provincies en Belgie.
Na de afscheiding van Belgie in 1830 en diverse opstanden in Europa moest Willem I aan het eind van zijn regeerperiode concessies doen aan zijn macht en invloed. Eén van die concessies was dat het rooms katholieke geloof vanaf ca. 1848 weer openlijk mocht worden verkondigd.
Vanaf die tijd brak er een periode aan van ongekende bouwactiviteiten van katholieke kerken in geheel Nederland.
In Poeldijk betekende dit dat pastoor C.J. Mouriks zich bouwpastoor mocht noemen van de 4e kerk. (Hiermee wordt bedoeld dat dit de vierde katholieke kerk was sinds het bestaan van Poeldijk.)
Een echt imposant kerkgebouw in de Voorstraat, ontworpen door de bekende architect Margry in gotische stijl met een tweetal torens en 224 zitplaatsen.
Doordat Poeldijk een belangrijk bolwerk was in het katholiekegeloof werd de kerk in 1909 verheven tot Dekenale kerk voor het Westland.
Tot rond 1900 kwamen er vele katholieke uit Honselersdijk en Kwintsheul naar Poeldijk om hun geloof te belijden, dit aantal liep terug toen deze plaatsen zelf een kerkgebouw stichten, maar vele van hen o.a. van het Poeldijksepad, de Plaats, en de Uithofslaan bleven de Poeldijkse kerk trouw.
Deze 4e kerk heeft dienst gedaan tot 1925 toen zij plaats moest maken voor het huidige kerkgebouw.