Kastelen & buitenplaatsen

hekkeenenburg1918

1779 - Toegangshek van kasteel Keenenburg (1918)

Toon streetview

Het inrijhek is in 1779 geplaatst. Aan de binnenzijde van de hardstenen pilaren staan op de linker pilaar de cijfers 1 en 7 en op de rechter 7 en 9. Op elke pilaar rust een leeuw die een schild met het wapen van het Huis Keenenburg draagt, namelijk drie Franse lelies, die ook voorkomen op het wapen van Philips de Blote (overleden in 1427), de bouwheer van het kasteel.

Aan de buitenzijde worden de palen ondersteund door twee hardstenen ornamenten, die beide op een muurtje van gemetselde stenen rusten. Binnen de hekpalen bevindt zich een fraai smeedijzeren hek. Voor de dam naar het hek staat op elke gemetselde kolom nog een gedecoreerde vaas. Onder de dam lag een stenen heul (boogbrug) waardoor kleine scheepjes, zoals mestpramen, gemakkelijk konden passeren.

In 1918 werd de hekpalen en het hek werden verkocht aan de eigenaar van het landhuis Sonnenburch in Wassenaar. De toegangspartij kan daar nog steeds aan de Van der Oudermeulenlaan nr. 1 worden bekeken. Met de verhuizing verloor Schipluiden een belangrijke herinnering aan het kasteel Keenenburg, dat van 1412 tot 1798 het dorp heeft gedomineerd. Er zijn plannen om het hek weer naar Schipluiden te verhuizen.

Deze marker komt voor in: