Alle markers

Poelmolen

1550 - Poelmolen met molenaarshuis rond 1910

Toon streetview

Eeuwenlang heeft aan de noordkant van de Poelpolder een watermolen gestaan die deze polder bemaalde. De polder ligt erg laag ten opzichte van het omliggende gebied. Dat komt omdat hier tussen Naaldwijk en ‘s-Gravenzande rond het jaar 1100 een zijarm van de Maas naar zee liep, die later verlandde en ingepolderd werd. Wat ons nu nog herinnert aan het eeuwenlange bestaan van de Poelmolen is alleen de straatnaam Poelmolenweg.

Al in 1566 wordt er op een oude kaart op deze plaats een watermolen getekend. In 1713 werd de molen vervangen door een stenen molen die in oude archiefstukken beschreven wordt als : “Een windwatermolen van steen met een rieten kap met eene vlugt van 76 Rijnlandsche voeten.” Bij de molen was een molenhuis voor de molenaar. Het was een windschepradmolen met ijzeren as en wieken uitslaande op de ‘s-Gravenzandse Vaart .

In 1904 wordt er al gedacht over het invoeren van elektrische bemaling omdat de molen de polder zeer veel aan onderhoud kostte. Het duurde tot 1928 voordat dit gerealiseerd werd waarbij het bovenstuk van de molen afgebroken werd. In 1957 werd de resterende molenstomp wegens bouwvalligheid afgebroken en vindt bemaling van de polder plaats door middel van pompen in een gebouwtje aan de Poelkade.