Religie & onderwijs

pastorietwoudt1914

1855 - Pastorie van 't Woudt (1914)

De pastorie van ’t Woudt werd in 1855/’56 gebouwd door Jan Bijl, meestertimmerman te Den Hoorn. Voor de deur staan Albert Niemeijer, de zoon van dominee Niemeijer en Jaantje Schouten, de huishoudelijke hulp met hartjesschort. Een pad leidt naar de voordeur van de pastorie. Links en rechts van de woning bevinden zich vruchtbomen. De huidige situatie is niet veel veranderd. De oorspronkelijke pastorie, die reeds op zestiende-eeuwse afbeeldingen te zien is, bevond zich schuin voor het huidige pand.

De oude afbeelding toont de pastorie van ’t Woudt toen nog in gebruik door de predikant van ’t Woudt. In 1961 heeft de kerkelijke gemeente de pastorie aan een particulier verkocht.

Een interessante predikant is Johannes Fenacolius geweest. Hij diende de Woudtse gemeente van 1601-1608. Daarna werd hij predikant van Maaslandsluis (Maassluis), waar hij met succes ijverde voor de onafhankelijkheid van dit vissersdorp, dat vóór 1614 bij Maasland hoorde. Hij was ook verantwoordelijk voor de bouw van de Grote Kerk in Maassluis.