Landbouw

boerderijmeerzichtkeizershof1928

1609 - Boerderij Meerzicht (1928)Maker: J. Verheul Dzn

Toon streetview

Een van de oudste boerderijen van Midden-Delfland is ‘Meerzicht’ en tegenwoordig genoemd ‘Keizershof’. De boerderij ligt aan de Willemsoordseweg. Tegenover Meerzicht was het Zouteveense Meer, een waterplas van ruim 5 ha. Metselversieringen geven de boerderij een monumentaal uiterlijk.

De hoofdingang zat oorspronkelijk in de voorgevel op de rondboog boven het raam. In het  kozijn stond het jaartal 1609, de bouwperiode van het oudste deel van de boerderij. In de noordgevel is het jaartal 1640 met rode steentjes ingemetseld. Dit is te zien op de aquarel van J. Verheul Dzn. uit 1928.

Voor de boerderij tekende Verheul Martinus Poot, die de woning pachtte van de familie Van Voorst tot Voorst. In de zuidgevel van het voorhuis staat het jaartal 1701. In het raam aan de voorzijde van de opkamer is een gebrandschilderd glas uit 1651 met het wapen van Mees Dirksz. Leeuwenschild.

Het voorhuis van de boerderij is gaaf bewaard gebleven. Het betreft een ruimte met een diepte van ±8 m en een grote schouw over de gehele breedte van de kamer. Een eiken spiltrap leidt naar de opkamer. De vloer van dit vertrek is belegd met kleine geel en groen geglazuurde plavuizen.

Op de aquarel is rechts nog net de tuitgevel te zien van de uitgebouwde boenhoek. Hier is een gemetselde waterput. Een houten pomp staat aan de rand. In de hoek van de boenhoek is een waterfornuis. Tussen de boenhoek en de kelder is op de afbeelding van Verheul de bakoven te zien.

Tot de ±1940 werd op afgelegen boerderijen nog brood gebakken. In de grote koeienstal is onder het rieten dak een knechtenkamer. In de winter profiteerde de knecht hier van de warmte van het vee en in de zomer zorgde het riet voor de nodige koelte. De boerderij wordt nu als woonhuis gebruikt.