Religie & onderwijs

voorbeeld thema religie

Vanaf de 8ste eeuw begon het Christendom in ons deel van het land een steeds grotere rol te spelen. De overgang van natuurgodsdiensten naar het Christendom ging echter langzaam. In de 8ste en 9de eeuw zijn er in het gebied van het Westland drie parochies bekend, Monster, Holtsele (Honselersdijk/Naaldwijk) en Maasland. Mogelijk hebben die parochies ook een kerkje gehad, maar die zijn waarschijnlijk verwoest tijdens de invallen van de Noormannen in de 9de en 10de eeuw.

Vanaf de 11de eeuw kon men weer een kerkelijke organisatie opbouwen, waarbij de kerk van Monster waarschijnlijk de eerste was. De oudste sporen van de kerk van Monster dateren uit het begin van de 11de eeuw. Monster was de moederkerk van de kerken van ’s-Gravenzande, Staelduinen, Den Haag, Scheveningen. Eik en Duinen, Ter Heijde en Poeldijk.Naaldwijk dateert waarschijnlijk uit de 12de eeuw en was de moederkerk van Wateringen, Honselersdijk en Heimond. Maasland was de moederkerk van De Lier, Schipluiden, Zouteveen en Maassluis.

Tot het einde van de 18de eeuw werd het onderwijs aan de bevolking door de kerk georganiseerd, daarna werd het een taak van de burgerlijke gemeente.