Tuinbouw

Veiling-gravenzande

1889 - De veiling rond 1916 in de mobilisatie van WO I

Toon streetview

Burgemeester P.R.Dingemans van de Kasteele en Jochem van der Hout namen het initiatief om een groentenveiling in ’s-Gravenzande op te richten, officieel genaamd ”De Afdeling ’s-Gravenzande van de Vereeniging “Westland” . Op 19 juni 1889 werd de allereerste veiling bij afslag gehouden. Deze eerste veilingen werden gehouden in de overdekte poort van het Café de Spaansche Vloot en vanaf 1903 in een houten loods in de tuin van dit café, die de kastelein liet bouwen en aan de veilingvereniging verhuurde.

In 1904 werd een ruim veilinggebouw gebouwd aan de ’s-Gravenzandse Vaart, met een fustloods, pakloodsen en een afmijntoestel, gelegen aan een brede toegangsweg. In 1927 vond de feestelijke opening plaats van een uitbreiding van het bestaande verkooplokaal met kantoor en woning.

In 1970 besloten de ledenvergaderingen van de veilingen ’s-Gravenzande, Monster, Naaldwijk, Woutersweg en Zwartendijk tot een fusie. Er zou een nieuwe veiling komen in ’s-Gravenzande. Opgericht werd de Coöperatieve Veilingvereniging “Westland Zuid”. Op 1 januari 1972 werd het nieuwe veilingcomplex aan de ’s-Gravenzandse Vaart in gebruik genomen. Op het veilingterrein vestigden zich een aantal exporteurs en commissionairs.

Per 1 januari 1989 ontstond door een nieuwe fusie uit de veilingen Zuid en Noord de “Groentenveiling Westland West” met als hoofdvestiging Poeldijk. De gebouwen van de voormalige veiling Westland Zuid zouden nog tot 1 januari 1993 in gebruik blijven. Enige jaren later werd deze veiling afgebroken in verband met woningbouw.