Weg- & waterwegen

stakenbrug1900

1440 - Stakenbrug of Blauwe Brug (1900)

Toon streetview

Deze brug verbindt de Dijkshoornseweg met de Noordhoornseweg. De Lookwatering mondt hier uit op de Kastanjewetering en de Noordhoornsewatering. Aanvankelijk werd ook de weg ten noorden van de brug Dijkshoornseweg genoemd. Later is de naam Noordhoornseweg in gebruik genomen.

De oudste vermelding van de ‘Stakebregghe’ is gevonden in een keurboekje van het Hoogheemraadschap van Delfland, ca. 1440-1445. De Stakenbrug werd in het verleden ook wel aangeduid met de naam Blauwe brug. Blauw en wit zijn vanouds de kleuren van het Hoogheemraadschap van Delfland. Stakenbrug verwijst naar de staken, grote houten palen, waarop de brug oorspronkelijk rustte. Ze zijn nog te zien op de oude foto uit ca. 1900.

Vóór 1900 was de brug een belangrijke plaats voor de tuinders uit de naaste omgeving. Hier passeerden de Westlanders met hun schuiten op weg naar Leiden en Amsterdam om hun tuinbouwproducten in deze steden op de markt te brengen. De tuinders van Sion en de Noordhoorn gaven hun groente en fruit mee met de Westlandse schippers. Bij terugkeer vond bij de brug de afrekening plaats.