Handel & middenstand

5-smederij-hoogkamer

1875 - Smederij Hoogkamer (circa 1990)

Toon streetview

In het grote huis op de hoek van de Gravenstraat en de Hoflaan is nu een restaurant gevestigd. Vroeger woonde hier smid Hoogkamer. Het pand van Hoogkamer is na 1875 gebouwd.
Dit was een belangrijke plek in ’s-Gravenzande vlakbij de haven, nu het Vaartplein, waar veel goederen en tuinbouwproducten werden verscheept.

Rond 1900 vestigde A.Hoogkamer, gediplomeerd hoefsmid, zich in het huis en begon in het achtergedeelte een “Grof- Rijtuig- en Kachelsmederij”. Hij zal daar aan klandizie geen gebrek hebben gehad omdat toen de meeste tuinbouwproducten nog met paard en wagen naar de nabij gelegen veiling gebracht werden.

Aan de kant van de Hoflaan was de ingang van de smederij, daar was ook ruimte om de paarden te beslaan (van nieuwe hoefijzers voorzien). Hoogkamer was een vakman.


Hoogkamer wisselt een hoefijzer

Verder bouwde smid Hoogkamer, zoals zoveel plaatselijke smeden in het Westland, ook druivenserres. Op de nok van de serre werd het beeldmerk van de smid geplaatst, de zogenaamde makelaar. Hoogkamer gebruikte daarvoor een engel met bazuin.

Zijn zoons Arie en Willem volgden hem op in de smederij. Volgens een advertentie uit 1946 kon men bij hen terecht voor: kassenbouw, waterleiding, mechaniek, hoefbeslag, land- en tuinbouwgereedschap, haarden en kachels.
Arie Hoogkamer heeft tot zijn dood in het huis op de hoek van de Hoflaan gewoond, na zijn overlijden is het verkocht.