Religie & onderwijs

schuilkerkhodenpijl1823

ca. 1650 - Schuilkerk van Hodenpijl (1823)

Toon streetview

Op de foto zien we achter het dubbele pand zien we de RK kerk van Hodenpijl, aan de oostkant van de Gaag, waar nu enkele woningen zijn. Rechts is de wei waar vroeger de Jongveedag van Schipluiden was.

In de kerk van Hodenpijl trouwden ook bewoners uit Delft. Het beroemdste huwelijk betreft de schilder Johannes Vermeer met de katholieke Catharina Bolnes in 1654. In 1680 werd er door Nicolaas van der Houve een nieuwe schuilkerk gebouwd. In 1690 brandde dit gebouw af.

Met geld van de boeren werd een nieuwe kerk gebouwd. Het gebouw mocht er niet uitzien als kerk. In de Franse tijd kwam de gelijkschakeling en kwamen er in 1822, het jaar van de oude afbeelding, grote vensters en een toren met klok. Ook kwam er een kerkhof, de muur aan de noordzijde er van staat er gedeeltelijk nog.

De bouw van de kerk aan de rijweg, tussen Den Hoorn en Schipluiden, volgde een eeuw later. De handhaving van de RK kerk op Hodenpijl – en niet in Schipluiden – kwam door de streekfunctie van deze kerk. De plaats lag centraal tussen Groeneveld, Den Hoorn, Noordhoorn, Abtswoude, Schipluiden en Zouteveen.

Deze marker komt voor in: