Religie & onderwijs

schoolhuistwoudt1910

1772 - Schoolhuis van 't Woudt (1910)

Toon streetview

Oorspronkelijk was het pad naar de kerk smaller dan nu. Rechts van het weggetje lagen omstreeks 1910 nog tuintjes van de aangrenzende bewoners. Tussen de kerk en het voormalige schoolhuis bevond zich de moestuin van de koster. Aan de zijde van de kerk was deze tuin afgesloten door een hoge muur, die als beschutting diende.

Het kostersechtpaar Van der Mark poseert hier voor het schoolhuis. Mevrouw Van der Mark draagt nog de traditionele klederdracht. Zij hielp haar man in de kerk. Zo verzorgde zij de turven in de testjes van de stoven die als voetverwarming dienden. In de voorgevel van het schoolhuis bevindt zich een steen met de tekst: ‘Dit nieuw woon- en schoolhuijs is uitverscheide lievde gaven verzamelt door den predikant Meinardus Ruijsch, gebouwt onder opzigt van den kerkmeester Gabriël Jacobsz. van der Kooij in ’t jaar 1772, zijnde de eerste steen gelegd door des schoolmeesters dogter Margaretha Troost, oud 3 jaar.’

Toen de bevolking in Den Hoorn in de tweede helft van de negentiende eeuw door de opkomende tuinbouw sterk ging groeien, verhuisde het onderwijs naar deze plaats. In 1874 werd een nieuwe school aan het begin van de Woudseweg, het gebouw van de huidige ‘Rijstuin’, in gebruik genomen. Hiermee kwam een einde aan meer dan driehonderd jaar onderwijs op ’t Woudt.