Handel & middenstand

Rubberfabriek Vredestein

1903 - Rubberfabriek Vredestein (1970)

Toon streetview

In Loosduinen was een tuinderij met een woonhuis en een schuur te koop. Op het tuinhek stond de naam Vredestein. Voor ir.E.L.C.Schiff een geschikte plek om zijn fabriekje te vestigen.

Op 13 juli 1909 startte Vredestein met de fabricage van schoenhakken van guttapercha. Dit materiaal werd snel vervangen door rubber. De productie breidde zich uit met gasslangen en banden voor fietsen en kinderwagens.

Al voor de Eerste Wereldoorlog slaagde Vredestein erin autobanden te fabriceren. Het assortiment groeide: transportbanden voor de kolenmijnen, vloeren voor passagiersschepen en gebouwen, afdichtingen voor tunnels, stootkussens in de scheepvaart en duizenden onderdelen voor de industrie.

sloop-vredesteinVredestein had een goed sociaal personeelsbeleid. In 1970 telde het concern 4600 medewerkers. De personeelsvereniging bloeide met afdelingen voor toneel, sport en muziek. Vredestein overwon moeilijke economische perioden maar de crisis van 1970 werd hen fataal. De fabriek in Loosduinen werd afgebroken in 1979. Slechts een vervallen kantoorgebouw herinnert nog aan Vredestein.

Lees hier meer over de geschiedenis van Vredestein banden