Landbouw

rijksstraatweg1_1981

1880 - Rijksstraatweg 1 (1981)Maker: Dirk van Zanten

Toon streetview

Dit huis staat aan het begin van de Rijksstraatweg naar Schipluiden. Drie generaties Van Vliet hebben hier ruim honderd jaar geboerd. Het huis lijkt niet op een boerderij; het is omstreeks 1880 als rentenierswoning gebouwd. Eerst was er in het achterhuis een paardenstal. Omdat dat teveel stonk, kwam achter het huis een stal.

Rond 1900 begon Gerard van Vliet hier een boerenbedrijf. Hij liet rechts van de woning een hooiberg en stal bouwen. Ze staan parallel aan de Woudseweg, waarvan ze oorspronkelijk gescheiden waren door een sloot. Dirk van Zanten maakte in 1981 de afgebeelde tekening. De hooiberg is later vervangen door een hooitas.

Voor de woning hebben altijd leilinden gestaan. De huidige tuin is omstreeks 1999 aangelegd. De vorm van de buxusperken in de tuin is geïnspireerd door de voorgevel van de woning. Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door twee zadeldaken, die elkaar in het midden kruisen. Aan de noordelijke zijde bevindt zich een uitbouw van jongere datum. Het fraaie pand met bijbehorende opstallen en erf is sinds enkele jaren een gemeentelijk monument. Hierdoor blijft op een karakteristiek punt nog iets zichtbaar van de vroegere agrarische bedrijvigheid in Den Hoorn.