Het voormalige postkantoor aan het Vaartplein dateerde uit 1908 en was ontworpen door de rijksbouwmeester D.E.C. Knuttel. Het was een gebouw met een classicistische raamverdeling en fraaie details zoals dakkapellen en vrijstaande schoorstenen met als extra accent op het dak een elegant torentje. In de loop der tijd zijn veel van deze details verloren gegaan. Boven het postkantoor was de woning van de directeur die bereikbaar was via een monumentaal trappenhuis.
In de oorlog heeft het gebouw een belangrijke rol gespeeld. Het telefoonverkeer was toen nog niet geautomatiseerd en elk gesprek kwam tot stand door tussenkomst van een telefoniste. Zo werden er gesprekken afgeluisterd die van belang konden zijn voor het verzet. Hierdoor zijn er mensen uit handen van de Duitsers gehouden.
Het postkantoor was van groot belang voor het economisch leven van ‘s-Gravenzande. Het lag op een prima plaats, aan de haven waar de tuinbouwproducten werden verscheept en de bussen van de WSM stopten. Het gebouw werd rond 1980 afgestoten door de PTT in verband met de bouw van een modern postkantoor aan het Zandeveltplein dat inmiddels gesloten is. Het oude postkantoor, dat bouwkundig nog in goede staat verkeerde werd opgekocht door een projectontwikkelaar. Pogingen om het gebouw te behouden en aan te passen aan eigentijds woongebruik hadden helaas geen succes. Na de afbraak van het postkantoor zijn er moderne winkels met bovenwoningen voor in de plaats gekomen. Dat betekende een verlies van een markant ‘s-Gravenzands “dorpsgezicht”.