Wonen

210 POL BUREAU

1939 - Politiebureau 's-Gravenzande (ca. 1985)

In 1939 werd aan het Marktplein, op de plaats van de voormalige openbare school die sterk verouderd en bouwvallig was, een modern politiebureau compleet met een paar cellen gebouwd. Dit nieuwe bureau kwam in de plaats van een politiepost die primitief gehuisvest was in een houten gebouwtje naast het gemeentehuis.

Achter het nieuwe politiebureau was de brandweergarage met de slangentoren,  de toren waarin de brandslangen na gebruik te drogen werden gehangen,  en daarachter het gebouwtje van de dienst Bescherming Bevolking. In de oorlog werd er naast het politiebureau een Duitse verbindingsbunker voor telefoonverkeer e.d. gebouwd, die later gebruikt werd als garage voor een politieauto.

In de jaren 80 van de vorige eeuw bleek dat het politiebureau veel te klein en niet functioneel meer was en werd besloten tot nieuwbouw. Het bureau van de rijkspolitie verhuisde in 1987 naar een nieuw gebouw aan de Zandeveltweg dat na enige tijd wegens reorganisatie van de rijkspolitie werd afgestoten.

De bebouwing aan de oostzijde van het Marktplein werd afgebroken en vervangen door een appartementencomplex met daaronder winkels en horecagelegenheden.

Deze marker komt voor in: