Wonen

poeldijk-0060-p

ca. 1250 - Poeldijk, Voorstraat (circa 1925)

Toon streetview

In de 12de eeuw was drong het zeewater via de rivier de Gantel het land binnen. Om het water van de Gantel te beteugelen werden er lengtedijken aangelegd. Later werd de Gantel van zee afgesloten door een zeewerende dijk. Tussen deze dijken ontstond een poelengebied. Op het punt waar de weg die uit Honselersdijk kwam aansloot op de weg van Monster naar Wateringen groeide een dorpje aan de Ganteldijk.

Poeldijk kreeg in de tweede helft van de 13de eeuw een kapel. In het midden van de 17de eeuw werd er vanuit het paleis in Honselersdijk een nieuwe vaart en nieuwe weg naar Den Haag aangelegd. Deze weg liep via Poeldijk, wat toen op een belangrijk kruispunt van vaar- en landwegen kwam te liggen. De reistijd naar de markt in Den Haag was toen zó kort geworden dat tuinbouwproducten na het oogsten nog dezelfde dag op de markt in Den Haag konden worden aangeboden. Hierdoor groeide Poeldijk uit tot een belangrijk tuinbouwcentrum.

De centrale ligging van Poeldijk was ook de reden dat de eerste pastoor van het Westland na de Reformatie, Franciscus Verburch, zich omstreeks 1655 in Poeldijk vestigde. Aan de Voorstraat werd een katholieke schuilkerk gesticht.
In Poeldijk was geen kerk of kapel en de bevolking was na de Reformatie grotendeels katholiek gebleven.