Religie & onderwijs

Pastoor_van_Ars_1969

1969 - Pastoor van Ars kerkFotograaf: Herman Wesselink

Toon streetview

De Pastoor van Arskerk is ontworpen door de bekende Nederlandse architect Aldo van Eyck en gewijd aan de Frans rooms-katholieke heilige Johannes Maria Vianney, die pastoor was te Ars, gelegen in de nabijheid van Lyon.
Het ontwerp van het moderne kerkgebouw is door zijn plattegrond en indeling van veel invloed geweest op de Nederlandse kerkbouw in de tweede helft van de twintigste eeuw.

De architect, Aldo van Eijck, kreeg de opdracht een kerk te ontwerpen, welke plaats bood aan 400 plaatsen van de lidmaten en 200 plaatsen voor extra bezoekers. Van Eijck liet zich inspireren door kerken in Zuid-Europa en gebruik van de buitenruimte.

De kerk is ontworpen in twee delen. Het eerste deel bestaat uit een lage gesloten rechthoekige kerkruimte die lijkt op een crypte, en de hoge dwarsruimte doet denken aan een Gotisch schip.

Het gebouw is opgetrokken uit grijze betonblokken en heeft geen toren. Het interieur van de kerk is sober. Net als bij een aantal andere kerken van de hand van Van Eyck komt in het ontwerp de cirkel op verschillende plaatsen terug als motief. Zo zijn in- en uitgang cirkelvormig uitgevoerd en komt licht binnen door middel van cirkelvormige bovenlichten.

De kerk is bijzonder vanwege zijn variatie in ruimte, hoogteverschil en lichtspel. Door de aparte uitgang hoeft de kerkganger zijn rug na de dienst niet naar heilige zaken toe te keren. In 1968 van de bouw van de kerk van start gegaan. Op 20 december 1969 werd de kerk gewijd door mgr M.A. Jansen, eerste bisschop van Rotterdam.

In 2004 is het kerkgebouw opgenomen in het Register van Gemeentelijke Monumenten.

Deze marker komt voor in: