Wonen

Oranjeplein300 pf 1024

1929 - Oranjeplein (1930)

Toon streetview

De Nassaustraat (voorgrond) werd in 1929 aangelegd als verbindingsweg tussen de aloude Korte kruisweg (1644), de Oranje straat ( achtergrond) , en de daarachter gelegen Waldeck Pyrmontstraat die een jaar later in 1930 zou worden opgeleverd. Daarbij werd een rechthoekig stuk weiland ingesloten dat op 6 december 1929 officieel de naam Oranjeplein kreeg.

Wellicht voorzagen de planologen toen reeds dat dit het centrum van het dorp Maasdijk zou worden, maar het duurde nog tientallen jaren voordat het echt zover was, want als de fotograaf toentertijd over zijn schouder gekeken had kon hij de schepen in de Nieuwe Waterweg zien varen.

Oranjeplein scan 1 pf 1024

Boven: deze foto uit 1936 laat zien dat waar de Oranjestraat uitkomt op het Oranjeplein twee kruidenierswinkels waren gevestigd, waarvan links de fa J.C. van Lenteren. Wie de eigenaar van de rechtse winkel op dat moment was is niet bekend, later zat hier de fa Poot.

Wat opvalt is dat beide winkels vrijwel identieke uithangborden hebben, wat erop duidt dat ze allebei dezelfde waren verkochten. Dit was een typisch gevolg van de toenmalige verzuiling van de samenleving. De hervormde Maasdijkers kochten uitsluitend bij Van Lenteren, terwijl de overbuurman de gereformeerde dorpsgenoten van hun dagelijkse behoeften voorzag.

Oranjeplein scan 2 pf 1024

Boven: zo zag het plein eruit rond 1940. Behalve een heg en wat meer begroeiing was er ook de zogenaamde muziektent verschenen waarin de plaatselijke Harmonie vereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) op zomeravonden concerten gaf of op Koninginnedag zorgde voor muzikale begeleiding van een kinderkoor of iets dergelijks. Gaandeweg werd het Oranjeplein het cultureel centrum van Maasdijk.

Rond de eeuwwisseling (2000) is het Oranjeplein en het gebied rond de Oranjestraat volledig afgebroken en herbouwd en heeft het ook sterker dan ooit de functie van dorpscentrum gekregen door de vestiging van diverse winkels, waaronder een grote supermarkt.

SONY DSC

Boven: Op 30 april 2007 werd op het Oranjeplein het standbeeld van “De Maasdijker” geplaatst. Om het mansgrote standbeeld zijn zitbankjes aangebracht die de Maasdijk, de Pettendijk, de Oranjedijk en de Schenkeldijk symboliseren. Ook in de bestrating zijn de lijnen van de kaart van de Oranjepolder terug te vinden.