Deze vaart wordt al in 1307 genoemd, al is het dan met de naam Kercvart. De foto uit de jaren zestig van de vorige eeuw maakt duidelijk waarom het die naam droeg. De functie van het water lijkt vooral te liggen op transport en minder op waterafvoer. Het zal ongetwijfeld gebruikt zijn voor de aanvoer van bouwmaterialen t.b.v. de kerk in Naaldwijk, die na een brand in 1472 nieuw opgebouwd moest worden.
De vaart eindigde in de haven van Naaldwijk, maar werd later via een omroute verbonden met het Nieuwe Water, dat richting de Oranjesluis loopt.
Bij de haven was veel bedrijvigheid, zeker toen in 1899 de Naaldwijkse groenteveiling bij de haven werd gebouwd. Toen de veiling tien jaar later verhuisde naar de Zuidweg, werd het belang van de haven steeds kleiner. Deze werd in 1926 gedempt. Vanwege uitbreidingsplannen voor het dorp besloot de gemeente in 1968 de vaart naar het zuiden te verleggen en werd het gedeelte langs de Stokdijkkade gedempt. Tegenwoordig is de vaart weer in trek, maar nu bij recreanten.