Weg- & waterwegen

molensharnaschwatering

1514 - Molens langs de Harnaschwatering (1913)

Toon streetview

Aan het eind van de Woudselaan stond aan de Harnaschwatering de Harnaschmolen. In 1913 werd deze gesloopt tot op een hoogte van 6 meter boven Delflands peil. In de molenromp werd een dieselgemaal geplaatst. De molenbaard uit 1878 hangt tegenwoordig in museum Het Tramstation.

Eveneens aan de Harnaschwatering stond de Nieuwe Woudtse molen. In 1917 eindigde hier de windbemaling. Naast de molen kwam hier in een kubusvormig gebouw een stoomgemaal. De molen zelf werd in 1924 gesloopt. Het kubusvormig gebouw is inmiddels eveneens afgebroken; ervoor in de plaats werd in 2010 een modern gemaal gebouwd met wanden gedeeltelijk van glas en met een aflopend dak met groenbedekking. Door de komst van de A4 is deze omgeving sterk veranderd.

Ets van Antoon Dekrzen van Angeren (1905)

1905 - Ets van Antoon Dekrzen van Angeren (1905).

Deze oude afbeelding is een ets van Antoon Derkzen van Angeren (1878-1961), een kunstenaar die in het begin van de twintigste eeuw enige tijd in Den Hoorn heeft gewoond. In die periode heeft hij een flink aantal etsen gemaakt van zijn directe woonomgeving. De meeste etsen moeten, wat de topografische juistheid betreft, in spiegelbeeld worden gezien. Om deze reden is de afbeelding van de molens (datering ca. 1905) gedraaid.