Handel & middenstand

molenkorpershoek1905

1772 - Molen Korpershoek (1905)

Toon streetview

In gerechtelijke stukken is er reeds in 1515 sprake van een korenmolen op deze plaats.
Deze was in eigendom van de adelijke familie Van Dorp en is gebouwd op het boezemland in de Vlaardingervaart, direct tegenover de zuidoostelijke punt van de Dorppolder; een kruising van waterwegen die bekend staat als Korpershoek, omdat hier al sinds eeuwen in het voorjaar karpers kuit komen schieten.

“Korper” is karper in streektaal. In 1622 kreeg Pieter Pieterszn. Korpershoek toestemming van dijkgraaf en hoogheemraden om een grotere molen te bouwen. Deze brandde af in de nacht van 2 februari 1945. Toch is het gebouw dat er nu staat, al meer dan 230 jaar oud. Na de brand heeft namelijk een comité onder leiding van dokter F.H. Reijnders gezorgd voor de komst van een “nieuwe” molen. In Leimuiden werd een vervanger gevonden, die verplaatst werd naar Schipluiden.

Een gevelplaat uit 1950 herinnert hieraan: “Brand velde de oude molen neer, maar vrolijk draait de nieuwe weer. Eerst werkloos in Leimuiden, maal ik nu voor Schipluiden.” De molen ligt tegenover een jaagpad dat dateert uit de 17e eeuw. Er loopt nu een aantrekkelijke wandel- en fietsroute.

Deze marker komt voor in: