Religie & onderwijs

kerkpastoriehodenpijl1900

1840 - Kerk en pastorie van Hodenpijl (ca. 1900)

Toon streetview

Deze gebouwen staan langs de Rijksstraatweg, tussen Den Hoorn en Schipluiden. Achter de kerk is ‘De Herdershof’ te zien, oorspronkelijk een buitenhuis van de familie Van der Dussen en later de woning van de pastoor. De hoge vensters tonen nog steeds dat het geen doorsnee huis was.

In de eerste helft van de 19e eeuw werd de schuilkerk aan de overzijde van de Gaag te klein en kwam er aan de rijweg een nieuwe kerk. Het betreft een kerk in classicistische stijl, een ‘waterstaatskerk’. De kerk heeft het front van een Griekse tempel. Het Romeinse koepeltje van het torentje steunt op Corinthische zuilen. In 1840 was de inwijding.

In 1872 kwam er naast de kerk een nieuwe pastorie. Het bakstenen gebouw telt twee bouwlagen en een zolder onder een dubbel zadeldak. In 1963 was de laatste dienst en werd de nieuwe RK kerk in Schipluiden in gebruik genomen. De kerk en de pastorie werden pakhuis en kantoor van een uitgeversbedrijf, in 1972 werd het torentje verwijderd.

In november 2004 werd de famlilie Post de nieuwe eigenaar. De kerk en pastorie van Hodenpijl werden grondig gerestaureerd, met behoud van veel originele details, en een nieuw torentje. Er is een fraaie plafondschildering aangebracht. De schildering wordt wel aangeduid als ‘De hemel van Schipluiden’.

De kerk is nu een sociaal-culturele ontmoetingsplaats. Achter de vroegere pastorie is het restaurant de ‘Herdershof’.