Wonen

08526-margaretha-van-hennebergweg-1980

1980 - Houtwijk in aanbouw (circa 1980)

Houtwijk was in het verleden een gebied met uitgestrekte landerijen, een veiling, blekerijen en kleine fabriekjes aan smalle polderslootjes, dat bij de gemeente Loosduinen hoorde. Na de annexatie van Loosduinen in 1923 behield het gebied dit karakter aanvankelijk, maar het werd langzamerhand verlaten door de gevestigde ondernemingen.

In 1973 bracht de gemeente Den Haag een plan uit voor bebouwing van het gebied. In het gebied tussen de burgemeestersbuurt (jaren 20) en het net opgeleverde ziekenhuis Leyenburg werden 4300 woningen gebouwd.

De Burgemeestersbuurt werd een onderdeel van de nieuwe wijk Houtwijk, die zijn naam dankt aan de Houtweg. De Houtweg was een landweg die vanaf de toenmalige Stationsweg (nu Lippe Biesterfeldweg) liep naar de plek waar nu het Leyenburgziekenhuis staat. Deze weg vormt de ader van het nieuwe Houtwijk. Inmiddels is de Houtweg geen weg meer, maar een geasfalteerd fietspad. In 2016 omgedoopt tot Houtwegpad.

Door de bebouwing is er weinig meer te zien van de oude landerijen en fabriekjes, maar de sloten zijn er gedeeltelijk nog wel. Ook de tuindershuizen aan de Leyweg en het kantoorgebouw van Vredestein zijn nog intact gebleven.

Houtwijk (1980)

1980 - Houtwijk (1980)

Deze marker komt voor in: