Vrije tijd

Hotel Verburch Poeldijk

1934 - Hotel Verburch (ca. 1960)Collectie: W.P.N. de Bruijn

Toon streetview

Bij de herinrichting, eind jaren 20, van de weg tussen Den Haag en Honselersdijk en de aanleg van een tramemplacement moest de nabij de kruising met de Voorstraat gelegen uitspanning annex café van Frans (De Klos) van Bergenhenegouwen het veld ruimen.
Omdat Frans wel verder wilde met een horeca gelegenheid werd hem een perceelgrond aangeboden eveneens nabij de kruising maar nu aan de Voorstraat.

Daar verrees in 1934 naar een ontwerp van architect D. Oosthoek een schitterend hotel met de toepasselijke naam Hotel Verburch, in de stijl van De Haagsche School. De bouw hiervan werd uitgevoerd door aannemersbedrijf Loosen en Molendijk uit Den Haag.
Het was het eerste echt hotel in het Westland. Op de begane grond een zaal voor feesten en partijen met een podium voor toneel en de mogelijkheid om films te vertonen, en op de eerste verdieping een kleine zaal met nog 6 hotelkamers en aan de voorzijde een plantsoen met een gezellig terras en uitzicht op het kruispunt. In 1960 werd er achter het hotel eveneens het eerst Westlandse motel geopend, Motel Verburch

Na jaren van succes begon in de jaren 70 de aftakeling. Met het wisselen van diverse eigenaren kwamen er ook allerlei neven activiteiten in het hotel met als diepte punt het illegale gokspel Golden Ten waarbij justitie direct ingreep en de speeltafels in beslag nam.

Daarna, eind jaren 80 werd het een Chinees restaurant. Van het schitterende gebouw is niet veel meer intact, de buitenzijde ziet er verwaarloosd uit en van het terras is niets meer over.
Het voor het hotel gelegen plantsoen is omgevormd tot parkeerplaats en rijweg.