Weg- & waterwegen

Hoornsewal1906

1600 - Hoornsewal (1906)

Toon streetview

In het begin van de twintigste eeuw was het nog erg rustig op de Hoornsewal. In het huis links bevond zich de groentewinkel van Nardus Kok.
Op de stoep ligt een rij bennetjes (manden), waarin groenten werden vervoerd. Later is de gevel van deze winkel verhoogd. Hier bevindt zich nu cafetaria ‘de Pitstop’.
Daarvoor was in dit pand de schoenenzaak van Bert Gerritse gevestigd. Achter de bomen lag vanouds de herberg ‘Den Hoorn’. In de tijd van de oude foto zwaaide Ful van Rijt hier de scepter.

Rond de eeuwwisseling werden in zijn uitspanning ook kleine partijen groente en fruit geveild. Later waren Kees en Aad van Velzen hier kastelein.

In het huis ernaast woonde rond 1905 Toon van der Burg, de barbier.
In 1960 werd dit pand, dat inmiddels in gebruik was als winkel, vergroot met de caféruimte.
De voorgevel is toen aangepast.

Jan van Velzen verkocht hier huishoudelijke artikelen en speelgoed. Vanaf het midden van de jaren zeventig is in het dubbele pand een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. Het hoekhuis was omstreeks 1905 van Ot Groen, de smid.
Deze woning is eind jaren twintig vervangen door het huidige pand. Hier was gedurende enige decennia het technisch bedrijf ‘Corona’ gevestigd.