Wonen

honselersdijka

ca. 900 - Honselersdijk

Toon streetview

Honselersdijk is al een heel oude woonplaats. In de 10de eeuw wordt er in het goederenregister van de Utrechtse St. Maartenskerk een kerk van Holtsele genoemd, waarvan we denken dat het Honselersdijk is. Honselersdijk is ook lang een zelfstandig ambacht geweest wat een aanwijzing is voor een oude geschiedenis waar we helaas niet veel vanaf weten.

In de 13de eeuw kwam Honselersdijk in handen van de adellijke familie Van Naaldwijk en zij bouwden daar een machtig kasteel. Via vererving kwam Honselersdijk in bezit van de adellijke familie Van Arenberg. Die verkopen in 1612 hun bezit aan Frederik Hendrik (van Oranje-Nassau). Die liet het kasteel verbouwen tot een prachtig paleis met bijgebouwen en een siertuincomplex. Hiervan is nog maar een deel van een van de bijgebouwen over, de Nederhof.

De Nederhof is in de 17de eeuw gebouwd op de plek van het oude dorpsplein. Alle bebouwing rondom dat plein moest daarvoor verdwijnen en werd elders herbouwd, o.a. langs de Prinsegracht. Dit is de reden dat Honselersdijk niet echt een dorpscentrum heeft. Het dorp bestond daarna uit een lintbebouwing langs de Hofstraat, de Dijkstraat en de Endeldijk.