Landbouw

hoevejohanna2010

1924 - Hoeve Johanna (2010)

Toon streetview

Hoeve Johanna van de familie Simon van den Berg. De woning is ontworpen door Bontenbal en gebouwd door aannemer Haring. De plattegrond van de boerderij is bijzonder, een zigzagvorm tegen de trek. Het voorhuis, met naar het noorden uitgebouwde melkkelder, is vrij smal. Het zadeldak heeft aan de achterkant een schild dat lager doorloopt over de voormalige boenhoek (nu keuken). De kelder bevat stroombakken voor verwerking van boter en kaas.

Naar achteren ligt de voormalige wagenschuur. Deze had grote inrijdeuren en er was ook een paardenstal. Bij het dubbel bewoonbaar maken rond 1950 werd in de wagenschuur een woning met eigen voordeur gebouwd. Verder naar achter en ook versprongen ligt de stal voor 40 koeien. In de kopgevel zitten lage gietijzeren stalramen. In het midden van de kopgevel was vroeger een bak met houten afdak. Hierin werd de spoeling van de Gistfabriek, opgeslagen.

Op het dak liggen zware muldenpannen. Aan de zuidzijde staat een grote houten hooitas. Hiernaast is een lage wagen- en gereedschapsschuur aangebouwd. De inrijlaan is aan de noordzijde. De merkwaardige vorm van het pand is afwijkend van andere boerderijen in de streek.

Boerderijen rond 1900 zijn zeldzaam in de regio. De historische waarde is groot. Toch is er rond 2008 een sloopvergunning afgegeven. Hopelijk gaat dat niet door.