Landbouw

Hoeve Cruysbrouck

1550 - Hoeve Cruysbrouck

Toon streetview

Hoeve Cruysbrouck is rond 1822 gebouwd en heeft een Middeleeuwse voorganger gehad die 180 graden gedraaid stond. Deze eerdere boerderij stond op naam van mr. Johan Tuning, secretaris van stadhouder Frederik Hendrik. Zijn zoon Gerard trouwde met Petronella van der Mijl.

Hun wapens zijn te bewonderen op de twee stenen zuilen aan het begin van de oprijlaan. Links bevindt zich het familiewapen, een klimmende rode leeuw op een gouden veld. Op de rechterzuil staat het wapen van de familie Van der Mijl, een stappend zwart hert op een zilveren veld. De zuilen stonden van ongeveer 1670 tot 1933 langs de Middel Broekweg, maar moesten vanwege de benodigde verbreding verplaatst worden.

In 1695 kwam de vroegere boerderij in bezit van de Oranjes, namelijk van Koning/stadhouder Willem III. Na zijn overlijden ging het goed over zijn erfgenaam, de Pruisische koning, maar in 1754 kocht Willem V het weer terug. Het werd verpacht aan o.a. de familie Dijkshoorn. In 1819 kocht Leendert Vijverberg de boerderij en enkele jaren later bouwde hij dus een nieuwe. Sindsdien hebben er steeds Vijverbergen in de hoeve gezeten en is nu sprake van de 6e generatie. De functie van boerderij is al in 1953 vervallen. Tegenwoordig is het voorhuis van de boerderij het woonhuis van Vijverberg en zijn de stallen ingericht als bedrijven.