Weg- & waterwegen

Het station van de WSM In Maasland

1909 - WSM-Tramstation ter hoogte van de kruising Oranje Nassaustraat en Huis te Veldelaan (1912)Collectie: Museum De Schilpen

De WSM werd opgericht in het jaar 1881. Een jaar later werd het eerste traject tussen Den Haag en Loosduinen in gebruik genomen. In 1883 werd de lijn doorgetrokken naar Naaldwijk en pas in 1907 werd het spoor verlengd tot het dorp De Lier. De lijn hield op bij de Maaslandse Dam. In 1909 kreeg de WSM opnieuw subsidie, hierdoor kon de aanleg van het traject Maaslandse Dam- Maasland – Maassluis.

Tevens kwam er een verbinding met Delft. In Maasland werd het stationsgebouw, tegelijk met de halte in Schipluiden, gebouwd door PH. Haring. Het stationsgebouw bevatte een dienst- en een woongedeelte. De grote wachtkamer en luifel was karakteristiek. De tram, die in 1912 kon rijden, vervoerde naast passagiers ook vee. In 1925 kwam er een busdienst van Maassluis naar Delft en werd het personenvervoer per tram stopgezet.

Alleen op donderdag was er nog een tram die reed voor de marktdag in Delft. In 1928 kwam er tevens een busdienst naar het Westland. Dit betekende het einde voor het personenvervoer per tram. In 1934 werd het goederenvervoer naar Maassluis stopgezet. In de jaren zestig werd het stationsgebouw gesloopt.

Verwijzing: Twee gezichten van ….Midden-Delfland, Trudy Werner, pag. 220/221

Deze marker komt voor in: