Handel & middenstand

Het postkantoor Poeldijk.

1932 - Postkantoor ca. (1970)

Grote veranderingen op het gebied communicatie in eerste jaren van de 20e eeuw noopte de gemeente tot de bouw van een nieuw postkantoor. Er werd meer post verstuurd en de telefoon deed zijn intrede. Het oude postkantoor, gevestigd schuin tegenover hotel Verburch, was meer een woning met daarin een kamertje voor de postzaken. Maar nu was het tijd voor een echt post en telegraafkantoor met daarnaast een woning voor de beheerder.

Op een perceel land gelegen aan de Voorstraat, waar Poeldijk in de toekomst zal gaan uitbreiden, bouwt de gemeente het nieuwe kantoor. De opdracht wordt gegeven aan de plaatselijk aannemer G. Delfgaauw die voor ƒ 6.377, – een schitterend kantoor en woonhuis bouwt naar een ontwerp van waarschijnlijk de architect D.Oosthoek in de stijl van de Amsterdamse school.

Als eerste beheerder wordt de heer D. van der Bogaert uit het Brabantse Beek aangesteld. In 1936 is er een wisseling van de wacht en komt de heer F.W.Th. Pauwels uit Zwammerdam. Deze blijft ruim 20 jaar beheerder waarna J. Roessen het stokje in 1958 overneemt.

Door de komst in 1987 van nieuw postkantoor aan de Irenestraat wordt het kantoor aan de Beatrixstraat verhuurd aan externe gebruikers en moet Roessen zijn woning verlaten en verkast hij naar een naast gelegen woning.

1932 - In oude luister gerestaureerd 2014.

Begin 21e eeuw wordt het kantoor met woning verkocht. De nieuwe eigenaar renoveert het gehele complex om het vervolgens om te vormen tot een tweetal woningen.
Mede door dit initiatief hebben de Poeldijkers een schitterende parel in hun dorp.