Oorlogen

vliegveld-ockenburg-1939

1919 - Vliegveld Ockenburg (1939)

Toon streetview

In 1919 verenigde, op initiatief van F. Guilliams, een aantal gefortuneerde burgers zich in een consortium om te komen tot de oprichting van de Eerste Nederlandse Vlieghaven Ockenburgh.
Van de vele ambitieuze plannen is uiteindelijk niet veel terecht gekomen. Wel kwam het vliegterrein in 1919 gereed. Hangars en grondfaciliteiten waren echter nog niet beschikbaar. Toch opende Ockenburg op vrijdag 26 september 1919 officieel zijn poorten met een drie dagen durend vliegfeest met grote namen zoals vlieger dhr. Antony Fokker.

Na dit veelbelovende begin verstomde de bedrijvigheid op het vliegveld Ockenburg al snel. Nadat de luchtvaartactiviteiten jarenlang op een zeer laag pitje hadden gestaan viel in 1934 het doek. Het vliegterrein werd opgeheven en het gebied kreeg een functie als Gemeentelijk Sportpark. Vijf jaar later, tijdens de mobilisatie in 1939, werd het terrein toch weer een hulpvliegveld waar men vliegtuigen assembleerde. Tevens werden op het terrein een aantal vliegtuigloodsen geplaatst voor de legering van het personeel en voor de opslag van munitie en materieel.

Op 10 mei 1940 viel het vliegveld Ockenburg, waar op dat moment enkele niet gevechtsklare vliegtuigen stonden opgesteld, in handen van Duitse valschermtroepen. Toch zagen Nederlandse troepen na hevige gevechten en ten koste van zware verliezen kans om Ockenburg nog diezelfde dag te heroveren.

Na de bevrijding werd het Gemeentelijk Sportpark hersteld en opnieuw ingericht. De portierswoning is in 2013 tot gemeentelijk monument verklaard.

Entree Sportpark Ockenburg (1970)

1970 - Entree Sportpark Ockenburg (1970)

Deze marker komt voor in: