De zgn. ‘Molenkaart’ toont in 1650 al een gebouw met luifel aan de Zuidbuurtsedam: er moet hier dus een handelaar/schipper gewoond hebben. Door het afdammen van de Zuidgaag was varen met grotere schuiten onmogelijk geworden en werden hier met een ‘windas’ (overtoom) schouwen (lichte vaartuigen met platte bodem) van polder- naar boezemwater (en andersom) overgehaald. Sinds de 15e eeuw werden met zulke schouwen producten van en naar boerderijen vervoerd.
Men wist hier precies wat de polder in en uit ging en ook naar en van welke boerderij: een uitgelezen handelsplek. Handelaars/schippers verdienden hier een goede boterham: sommigen konden huizen en/of boerderijen kopen.
In 1840 werd een nieuw pakhuis gebouwd. In 1890 werd dit grotendeels afgebroken en herbouwd. Vanaf plm. 1900 was er een graan- en meelhandel. In 1919 werd de maalderij geheel vernieuwd. De molensteen, elevator, zakkenlift enz. werden aangedreven door een dieselmachine in een afzonderlijke aanbouw. Na een faillissement werd de maalderij in 1969 opgeheven en omgebouwd tot pakhuis / winkel van antieke meubelen en woonhuis.
Bron: J.C. van Leeuwen, 2003. Museum De Schilpen