Religie & onderwijs

voormaligegereformeerdekerkschipluiden1930

1892 - Voormalige gereformeerde kerk (1930)

Toon streetview

Aan de Singel in Schipluiden staat een gebouw dat sinds 2010 een derde leven heeft. Het pand is in 1892 gebouwd in opdracht van de pas gestichte Gereformeerde Kerk Schipluiden. Vanaf 1886 hielden de ‘dolerenden’ hun diensten o.a. in de werkplaats van schoenmaker.

Door groei van de kerkgemeenschap was er in 1924 een uitbreiding nodig. Na de oorlog werd de kerk weer te klein en in 1955 werd een nieuwe kerk aan de Dr. J. de Koninglaan in gebruik genomen. Door het samengaan met de hervormde kerk zal ook dit gebouw een andere bestemming krijgen.

Het gebouw aan de Singel werd verkocht aan Autobedrijf DIGO, van Joop Diteweg en Leen Gooswilligen. De voorgevel maakte plaats voor een schilddak en inrijdeuren. Het bedrijf verhuisde naar de andere kant van de Gaag en later naar Delft, waarna in het pand tot 1990 landbouwwerktuigen en tractoren werden gerepareerd en verhandeld.

Na lange leegstand werd er in 2010 huiskamerrestaurant Indigo geopend. De naam verwijst zowel naar het oorspronkelijke garagebedrijf als naar de natuurlijke kleurstof blauw. De voorgevel van het restaurant herinnert aan de tijd dat het een garage was. De vensters in de zijgevels verwijzen naar de kerkperiode.

Deze marker komt voor in: