Wonen

Gemeente Loosduinen

1869 - Gemeente Loosduinen in 1869 op een kaart van Kuyper

Toon streetview

De grens van Loosduinen met ’s-Gravenhage is altijd problematisch geweest. Al bij de vorming van de gemeente Loosduinen in 1811 werd door Den Haag de grens langs de Beeklaan betwist. Gelukkig had dit protest geen succes. Loosduinen kreeg hierdoor zijn “Loosduinse schilderskolonie” met o.a. de schilders Akkringa, Zwarts, Toorop, Breitner en Bauer.

Aan de andere kant van de Haagweg lag het landgoed Oostbroek . Hier logeerde rond 1800 de dichter Hieronymus van Alphen (Jantje zag eens pruimen hangen). In 1840 kwam het landgoed in handen van de latere koning Willem II. Nog in de 20e eeuw was Oostbroek een landelijk gebied met tuinderijen. Nu ligt daar de bioscoop Capitol dat thans het zenuwcentrum van de Johan Maasbachzending is.

Voor de omgeving van de Beeklaan werden rond 1885 door de gemeente Loosduinen een stratenplan en bouwplannen ontwikkeld. In 1903 werd de grens met ’s-Gravenhage verlegd naar begraafplaats Nieuw Eik en Duinen. In 1923 werd de gemeente Loosduinen geannexeerd door ’s-Gravenhage.

Deze marker komt voor in: