Handel & middenstand

dorpsstraatschipluiden1900

1900 - Dorpskern van Schipluiden (1900)

Toon streetview

Schipluiden is lang een dorp van ambachtslieden geweest. Alleen tussen 1850-1950 domineerde ook de scheepvaart.

Rechts is De Vergulde Valck, een café dat al in de 16e eeuw bestond. Ook toen was een Van Dijk eigenaar. Op het pleintje ervoor werden in de 17e eeuw voordrachten gehouden. Rond 1925 heeft aan de waterkant een houten muziektent gestaan.

De oude ansichtkaart is van voor die tijd. Op straat staat een gietijzeren urinoir (pisbak).
Aan de waterkant staat sinds 1930 een gasoliepomp van Shell. De pomp herinnert aan de tijd dat de scheepvaart belangrijk was.

De huidige gevel van De Vergulde Valck is in twee fasen gebouwd in een eenvoudige renaissancestijl. De oudste fase dateert uit 1904. De ansichtkaart laat zien dat het linker gedeelte nog niet is vernieuwd.

Vanaf 1824 is hiernaast een bakkerij. Dit monumentale pand is in 1898 gebouwd. Nu is er al enkele generaties bakkerij Hoek gevestigd. Het is een van de fraaiste bedrijfspanden. De winkel heeft nog de betegeling uit de stichtingstijd. Hier is een toegang naar een ruime kamer, waarin sinds kort een theeschenkerij is gevestigd. De straat ernaast heet Bakkersstraat. Daar is het bedrijfsgedeelte. Aan de andere zijde van de Bakkerstraat ligt Café Sport, gebouwd in 1926 in eenvoudige Amsterdamse Schoolstijl.