Religie & onderwijs

dorpskerkpastorieschipluiden1906

1500 - Dorpskerk en pastorie (1906)

Toon streetview

De pastorie werd in 1893 gebouwd en is sinds enige jaren een jong rijksmonument. Aan de linkerzijde bevindt zich een aanbouw die de pastorie verbindt met het vroegere tuinhuis, dat nu in gebruik is als garage. In de hoofdvorm is het gebouw goed bewaard gebleven.

De kerk staat veel langer op de rijksmonumentenlijst. Het is het oudste gebouw van Schipluiden en dateert in zijn huidige vorm van rond 1500. Bij de afbraak van de stenen toren in 1810 werd de kerk met één travee ingekort. Op het schip kwam een houten torentje. Tijdens de grote restauratie rond 1957 werd het westelijke travee opnieuw opgebouwd. Sinds die tijd heeft de kerk weer een portaal.

Op het schip kwam als kroon een bijna geheel vernieuwde, sierlijke dakruiter. Dit baken is nog altijd vanaf grote afstand waar te nemen. De vensters kregen bij de restauratie de oorspronkelijke omvang. Ook keerde de gemetselde traceringen terug. De vormen zijn geïnspireerd op een koorvenster, dat als enige de laatmiddeleeuwse indeling had behouden.