Weg- & waterwegen

Doelpad

ca. 1400 - Doelpad van Kwakelbrug aan de Kwakelweg (1974) /Doelpad Winter 2013Collectie: Jaarboek 1988, Historische Vereniging Maasland, Annie van Zwarte Wout

Toon streetview

Het Doelpad is één van de oude voet- en kerkenpaden in en om Maasland. Mensen uit de polder konden zo, via het pad, rechtstreeks naar de kerk/het dorp. Al was er natuurlijk wel verschil. De boeren gingen op zondag met de kerkbrik ter kerke en de arbeiders te voet. Oorspronkelijk was het een zandpad, op modderige plaatsen verstevigd met sintels. Toch was het pad een kostenpost voor de gemeente. Voor kinderen die via het pad naar school gingen moest klompengeld betaald worden.

In de crisistijd (dertiger jaren) werd het pad door werklozen verhard met de huidige grijze tegels. De gemeente hoefde toen geen klompengeld meer te betalen. Halverwege het pad is een eendenkooi te zien. Er moet ook een huis bij hebben gestaan, want er heeft lang een grote appelboom gestaan, tot grote vreugde van de passerende jeugd. Nu is het een prachtig wandelpad door de polder, alleen bij regen nog wel eens modderig.