Tuinbouw

Dijkshoornseweg215_1960

1700 - Dijkshoornseweg 215 (1960)

Toon streetview

Het pand Dijkshoornseweg 215 stamt uit de beginperiode van de tuinbouw nabij Sion, ca. 1700. Het woongedeelte bestaat uit één bouwlaag met een zolder onder een rieten zadeldak met wolfseinden en met de kopse gevel aan de Dijkshoornseweg. De muren zijn opgemetseld in deels gele, deels rode bakstenen.

De onderstrook is wit geverfd met een zwarte plint. Tegen de noordelijke gevel staat een jongere aanbouw met pannendak. In de oost- en zuidgevel bevinden zich respectievelijk twee en drie zesruits vensters. De raamindeling was oorspronkelijk anders, gezien de dichtzettingen. Het achterste gedeelte van de woning is gebruikt voor de bedrijfsvoering. Hier bewaarde men het gereedschap en was er ruimte voor een melkkoe en een aantal varkens.

In het begin van de twintigste eeuw woonde in dit tuindershuis de familie Van Rijt. In 1942 kocht Jan Pruisken (‘Dove Prus’) het pand, dat toen werd bewoond door de familie Gerritsen. In 1959 gingen Jan en Jo van der Stap hier wonen. Hun zoon Jan en zijn vrouw werden in 1998 eigenaar van het huis. In 2001 werd de woning een gemeentelijk monument.