Wonen

denhoornh-0003-p

ca. 1450 - Den Hoorn, Dijkhoornscheweg (circa 1925)

Toon streetview

Heel lang viel de omgeving van Den Hoorn onder het ambacht/later de gemeente Hof van Delft. Het gebied hoorde oorspronkelijk tot het grafelijk bezit rond Delft. De oude benaming van Den Hoorn is Dijkshoorn, een verwijzing naar de kromming (een hoorn) in het noordelijk deel van de Dijkshoornseweg. Aanvankelijk bevond zich daar de oudste bebouwing.

Na het graven van de Kickert (de Buitenwatersloot/Hoornsevaart) tussen Delft en Den Hoorn kwam er een dam in de vaart tussen de Tanthofkade en de Dijkshoornseweg, die hier de scheiding vormde tussen de West- en Oostambachten van Delfland. Bij de dam ontwikkelde zich in de vijftiende eeuw de woonkern Den Hoorn, met onder meer twee herbergen, een kapel en enkele boerderijen.

Tot 1604 bevond zich op de dam een overtoom, waar schepen met behulp van een windas overheen werden getrokken. De herbergiers traden als damhouder op en hieven hier tol. Na het verwijderen van de dam in 1602 kon de doorgaande scheepvaart naar en van Delft zich verder ontwikkelen.

In de zeventiende eeuw kwam langs de Dijkshoornseweg en de vaart naar Delft de eerste tuinbouw op. Van 1921 tot 1976 domineerde de Delftsche Groentenveiling het dorp. Na de opheffing van de gemeente Hof van Delft op 1 januari 1921 kwam Den Hoorn onder de gemeente Schipluiden. Sinds 2004 maakt het dorp deel uit van de gemeente Midden-Delfland.