Tuinbouw

OudeVeilingDenHoorn1963

1921 - De oude veiling (1963)

Toon streetview

De oude afbeelding laat de achterzijde zien van het veilinggebouw uit 1921. Nu ligt hier op de plaats van het oude veilingterrein de Dwarshaven, een van de straten in de Hoornse woonwijk. Alleen de straatnamen, zoals de Voorhaven, de Achterhaven, de Oude Veiling, de Middenpier en de Drogerij, herinneren nog aan het oorspronkelijke gebruik van dit stukje Den Hoorn.
Binnen het veilinggebouw vond van 1912-1963 het echte veilen plaats. Er was een doorvaart waar de schuiten met groente en fruit passeerden

In 1901 werd ‘De Delftsche Groentenveiling’ opgericht, die van 1902-1921 aan de Westvest in Delft was gevestigd.
De opkomende tuinbouw in met name Den Hoorn maakte al snel duidelijk dat er uitgekeken moest worden naar een ruimere locatie. Deze werd gevonden in Den Hoorn, waar in de jaren 1920-1921 een nieuw veilinggebouw en een groot aantal pakloodsen voor de kopers van de tuinbouwproducten verrezen.
De nabij gelegen spoorlijn van de Westlandsche Stoomtramweg Maatschappij werd benut voor de afvoer van de verpakte producten.

Op 9 april 1973, werd er voor het laatst in Den Hoorn geveild. De Delftsche Groentenveiling fuseerde met Veiling Westerlee. In 1995 begon de afbraak van de veilinggebouwen ten behoeve van woningbouw. Het plan, dat in 1998 door bouwer WILMA bv werd opgeleverd, kreeg de naam ‘Oude Veiling’.

Deze marker komt voor in: