Landbouw

Boerderij ‘Rust-Hoff’, (aquarel J. Verheul Dzn. feb. 1928).

16e eeuw - Boerderij ‘Rust-Hoff’, (aquarel J. Verheul Dzn. feb. 1928). , 1928 16e eeuw

Toon streetview

Al in de zestiende eeuw zijn er gegevens te vinden over de bewoning van de zogeheten ‘Leeuwenwoning’, aan de Oostgaag nr. 11-13. Vanaf 1698 kunnen we de bewoning volgen via de Verpondingsregisters. Diverse families verwant aan elkaar, worden als eigenaar vermeld. In de achttiende eeuw is de boerderij een tijd lang in bezit geweest van de familie Van ’s-Gravenzande, advocaten en medici te Delft.

In 1816, na de Franse Tijd, werd de familie Van der Kooij eigenaar van deze boerderij. Te beginnen met Jacob Jacobszoon (1791-1859), oorspronkelijk afkomstig uit ’t Woudt. Opeenvolgende generaties hebben er geboerd tot in de jaren negentig van de vorige eeuw.

Vroeger heette de boerderij ‘Rust-Hoff’. De woning trekt aandacht vanwege zijn uitgebouwde koepel, de hoge witte muren en de dampalen met de twee leeuwen, die elk een familiewapen omklemmen. In de jaren dertig van de vorige eeuw schilderde de Rotterdamse architect J. Verheul Dzn. deze boerderij. Op de aquarel zien we voor het statige huis de boer afgebeeld. Links achter de boerderij is een klein stukje van de stal te zien, die haaks op het voorhuis ligt. Deze stal is een aantal jaren geleden gerenoveerd. Vooral de achtkantige koepel bepaalt het uiterlijk van het huis.

De boerderij had oorspronkelijk, net zoals veel andere boerderijen in Midden-Delfland aan de noordzijde een opkamer en aan de zuidzijde van het voorhuis twee slaapkamertjes. Deze kamertjes werden in de achttiende eeuw vervangen door een uitbouw met koepelkamer. Waarschijnlijk diende deze koepelkamer als ‘herenkamer’ voor de eigenaar. Er wordt ook over ‘jachtkamer’ gesproken. De uitbouw is later voorzien van een extra verdieping en werd apart bewoond. Ook de verlengde opkamer werd verbouwd en zo geconstrueerd dat er een tweede huis ontstond.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd in het kader van de reconstructie van Midden-Delfland door de toenmalige boer W. van der Kooij bedrijfsverplaatsing aangevraagd en de woning aan de agrarische bestemming onttrokken.

De oorspronkelijke naam ‘Rust-Hoff’ werd meegenomen naar het nieuwe boerenbedrijf in de Aalkeetbuitenpolder. Het monumentale pand aan de Oostgaag werd woonboerderij en draagt nu de naam ‘Leeuwenwoning’, vanwege de hekpijlers met leeuwen.

16e eeuw - De ‘Leeuwenwoning’ (2016,foto MtH), 2016 16e eeuwFotograaf: MtHMaker: MtH

Bron: Twee Gezichten van… Midden-Delfland, T. Werner-Berkhout, pag. 152-153