Wonen

kerkpolder1978

1978 - De Kerkpolder (1978)Fotograaf: Dirk van der Vaart

Toon streetview

De foto is vanuit de kerktoren van de Dorpskerk van Schipluiden genomen. Goed zichtbaar is de daklijn van het schip van de kerk.

Op de afbeelding is de openheid van de Kerkpolder nog goed te zien.
Het dorp Schipluiden was gedurende bijna achthonderd jaar een bebouwde enclave te midden van een uitgestrekt weidegebied.

Aan de horizon is het zandlichaam van de A4 te zien, met daarachter de bosjes langs de Tanthofkade en de bebouwing van de Delftse woonwijk Buitenhof. Een herkenningspunt is de hoge schoorsteen van de Elektriciteitscentrale nabij de Makro in Delft. Inmiddels is de bebouwing van Schipluiden flink uitgebreid met o.a. de wijk Keenenburg met daarachter de sportvelden en de Golfbaan Delfland.

De naam Kerkpolder verwijst naar de Domkerk in Utrecht, een van de oudste kerken van Nederland. Oorspronkelijk viel een groot deel van dit gebied onder het Domkapittel van St. Maarten. Hieruit is later het ambacht St. Maartensrecht ontstaan. De heren van de Keenenburg pachtten in de Late Middeleeuwen land van de Domkerk. Zelfs hun adellijke huis stond op grond van St. Maarten.

In het verlengde van de daklijn van de oude foto is een van de twee rondingen te zien, die het tuincomplex van het kasteel afsloten. Deze landschappelijke elementen kunnen te midden van de nieuwbouw nog bekeken worden.

Deze marker komt voor in: