Religie & onderwijs

dekapelzouteveen1920

1482 - De Kapel Zouteveen (1920)

Toon streetview

Met deze naam wordt het kruispunt aangeduid, waar de Breeweg, de Zouteveenseweg, de Oostveenseweg en de Willemsoordseweg samenkomen. De Oostveenseweg, de weg links, heette ook wel Tweede Veen, als onderscheid met de Eerste Veen, de huidige Woudweg.

De Willemsoordseweg, de weg rechts, is vernoemd naar boerderij Willemsoord, die aan de nabijgelegen Slinksloot stond. Deze hofstede was in de negentiende eeuw enige tijd eigendom van koning Willem III. De Willemoordseweg wordt in de volksmond ook nog steeds Gatweg genoemd.

De kapel van Zouteveen (1832)

Fotograaf: Uit Sprenger van Eijk

De naam ‘De Kapel’ voor het afgebeelde kruispunt verwijst naar de middeleeuwse kapel, die hier, op de plaats van de linkse woning, meer dan twee eeuwen heeft gestaan. Het godshuis werd in 1482 gesticht door de Vlaardingse pastoor Herman van Lockhorst. Er mocht één keer in de week – maar niet op zondag – een mis worden opgedragen.

In 1572 raakte de kapel vanwege de Reformatie buiten gebruik; er mochten geen godsdienstoefeningen meer gehouden worden. Vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot de sloop in 1719 was in de kapel een schooltje gevestigd.

Tegenover de kapel, op de plaats van de rechtse woning, stond vanaf de eerste helft van de zeventiende eeuw tot 1907 een herberg. Dit pand had een fraaie eiken betimmering, die bij de afbraak werd verkocht aan een bewoner van een huis in Wassenaar. Op de plaats van de herberg werd in 1911 in opdracht van de gemeente Vlaardinger-Ambacht een dienstwoning gebouwd voor de wegwerker; in een aanbouwtje stond de brandspuit.
Een tekst in de huidige gevel markeert dit feit.