Landbouw

deglazenwoning1900

1859 - De Glazen Woning (1900)

Toon streetview

Vanwege de vele raampartijen in het voorhuis werd deze boerderij in het verleden ook aangeduid met de naam ‘De Glazen Woning’. Achter de vensters waren oorspronkelijk drie kamers: de woonkamer, de slaapkamer en de mooie kamer. Dit gedeelte van de boerderij is van 1859. De huidige stal is in 1930 gebouwd. De oude foto laat de situatie vóór 1930 zien, met links voor de stal een karnmolen en rechts voor de opkamer een melkhuisje.

Naast het voorhuis van de huidige boerderij bevindt zich nog een gedeelte van de woning die na de Spaanse periode is gebouwd. Hierin zit een kelder met een zeldzaam dubbel kruisgewelf, een dichtgemetselde doorgang naar het vroegere voorhuis en een oude waterput. De grootschalige herbouw van stenen boerderijen steen vond rond Delft pas omstreeks 1600 plaats.

De oorlogsdreiging was weg en het platteland profiteerde van de opkomende steden waar behoefte was aan zuivelproducten. Vaak financierden de stedelingen de herbouw van de boerderijen. Een verwijzing hiernaar is de vondst van een oranjekleurige aardewerken schouwplaat tijdens de restauratie van de opkamer in 2005.

De melkkelder (niet zichtbaar op de foto’s) is naar het noorden uitgebouwd en bevindt zich dus aan de koude zijde. Boven de keldervensters is een kruisteken aangebracht. In de volksmond wordt verteld: ‘Het kruis weert de duivel van melk en zuivel’. Deze boerderij is heel lang bezit geweest van katholieke boeren.