Handel & middenstand

cafedelfland1920

1880 - Café Delfland (1920)

Toon streetview

De oude afbeelding van rond 1920 laat zien, dat er niet veel is veranderd. Hier stond in de 16e eeuw reeds een herberg. Aan de andere kant van de Tanthofkade stond tot 1572 een kapel. Kerk en herberg hoorden vanouds bij elkaar.

Tot 1602 was de Tanthofkade door een dam verbonden met de Dijkshoornseweg. Met behulp van een overhaal, een grote windas, werden hier schepen over de dam getrokken. De herberg bood ruimte voor verpozing. In de 18e eeuw was er het rechthuis van Hodenpijl gevestigd.

Begin 1600 woonde hier schout Willem Claesz. van Diepen, die lid was van de gereformeerde kerk van Schipluiden. Hij nam het niet zo nauw met de regels en werd verschillende jaren van het Avondmaal afgehouden. In 1894 verkocht Arnoldus Kleyweg het koffiehuis ‘Zomerzorg’ aan Corstiaan Jacob van Winden.

De huidige vorm is van rond 1880. Begin 1900 gebruikte het fanfarekorps de stalhouderij als oefenruimte. ’s Winters waren er toneeluitvoeringen. Later werd de stalhouderij omgebouwd tot woonhuis en winkel van Piet Sosef. Recentelijk was hier een verzekeringsmaatschappij.

Het café zelf maakte voor de oorlog een bloeiperiode door. De naam Zomerzorg was veranderd in Café-Restaurant Delfland.
De families Mosterd, Van Halem en Corstens-van Halem waren nadien de belangrijkste uitbaters.