Handel & middenstand

dezweth1907

1685 - De Zweth (1907)

Toon streetview

De Zweth is een buurtschap gelegen aan de Delftse Schie en de oude weg van Delft naar Rotterdam. Na de gemeentelijke herindeling op 1 januari 2004 behoort het voormalige Delftse deel van De Zweth bij de gemeente Midden-Delfland.

Aan de andere kant van de ophaalbrug over de Berkelse Zweth begint de Rotterdamse deelgemeente Overschie. De bebouwing hier valt onder Zweth, vreemd genoeg zonder het lidwoord ‘De’ ervoor. Het woord ‘zweth’ betekent grens, gewoonlijk tussen twee ambachten (gemeenten).

Tot omstreeks 1900 was aan de Delftse zijde van buurtschap De Zweth nauwelijks bebouwing. Hier stond vanaf 1685 de herberg, later ‘Café Zwethheul’, dat voor veel passanten een begrip was. In de scheve gelagkamer kon een glaasje fris of een stevige borrel gedronken worden. Na de oorlog werden er ook ‘bordjes frites met bal’ geserveerd.

Cees Wildschut, de zoon van de vroegere cafébaas, gooide in de jaren tachtig van de vorige eeuw het roer om. Hij maakte van ‘De Zwethheul’ een gerenommeerd restaurant, waar culinaire hoogstandjes worden bereid. Het restaurant werd bekroond met twee Michelinsterren.

De oorspronkelijke herberg ‘De Zwethheul’ is heel lang ook als posthuis gebruikt. De paarden van de postkoets tussen Delft en Rotterdam werden op dezelocatie verwisseld. Tegenover het pand stonden aan de andere zijde van de rijweg een paardenstal en een koetshuis. Later is hier ook sprake van een kaatsbaan en theetuin. Volgens overlevering zou keizer Napoleon, op reis tussen Rotterdam en Den Haag, bij de herberg zijn uitgestapt.