Kastelen & buitenplaatsen

Westerheul Krukius 1712

1712 - Buitenplaats WesterheulMaker: Kruikius

Toon streetview

Johan de Putter kocht in de jaren 1676, 1680, 1681 en 1683 in Quintheul bij de ‘Quintsheulbrugge’ in de Broekpolder langs de Lange Wateringkade weilanden, hooilanden, boomgaarden, een huis en erve voor een totaal van 13,5 mergen (zo’n 12 hectare) en richtte dit in als Hofstede.

In 1693 verkocht hij deze Hofstede, nu met plantages, lanen, tuin, vijver boomgaard, hooi-, teel- en weiland aan Francois van Zevenhuijzen en zijn schoonzoon Abraham Selkart van Wouw. Hierna  bereidde Abraham van Wouw deze buitenplaats nog uit tot 34 morgen lopend tot aan de Zweth.

Bij zijn overlijden rond 1710 werd een kaart gemaakt van de ‘Plaisante Hofsteede Westerheul met Voor Hof, Heeren Huisinge, Partèrres, Bloemstukken en Veelderhande Hofsieraden, Oranjen Huis, Paerdestallen, Koetshuis en Tuinmanshuis, Laenen, Vijvers, Espailles, Latwerken, Schuttingen, Boomgaerden, Sterre Bossen, Aspargie Landt, Moestuin, Hooij, Weij en Teellanden’.

Beschrijving Plaisante Hofstede Westerheul

Het huidige appartement Westerheul  aan de Lange Wateringkede is gebouwd op de locatie van de  oude timmerwerkplaats van Jan Eekhout, waarna Leo van Adrichem hier de 1e vestiging van Metazet begon.

Deze marker komt voor in: