Kastelen & buitenplaatsen

422 VREEBURG

1710 - Restant van de buienplaats (ca. 1980)

In het begin van de 18e eeuw kwam de buitenplaats Vreeburg, gelegen achter de Dorpskerk, in het bezit van de familie Van Vredenburch.

In 1760 erfde Mr Gerard van Vredenburch (1710-1784) het buiten. Hij  woonde op de buitenplaats en was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van  ’s-Gravenzande.

Hij vergrootte de buitenplaats en liet de grote barokke tuin achter zijn buiten Vreeburg veranderen in een Engelse landschapstuin. Rond 1774 kocht hij een aantal graven in de kerk van ’s-Gravenzande en liet daarin een aantal grafkelders voor de familie aanleggen.

In een grote afgesloten kelder van dit familiegraf ligt hij begraven. Dit graf is nog steeds aanwezig in het plantsoen achter de Dorpskerk.

De buitenplaats werd in het begin van de 19e eeuw niet meer door de familie bewoond en van de tuin werden delen verkocht en verhuurd.

In het hoofdgebouw werd in het begin van de 20e eeuw een bierbrouwerij en limonadefabriek gevestigd en verder werd een groot deel van het nog resterende landbezit van de voormalige buitenplaats verkocht waarop o.a. de Fruit en Groenteveiling van ’s-Gravenzande werd gebouwd.

Voordat met de bouw van een groot appartementencomplex aan de Vreeburghlaan en het Vaartplein werd begonnen heeft in 1999 op de plaats van de voormalige buitenplaats een grote archeologische opgraving plaatsgevonden.